Refill-cosmetica voor meer duurzaamheid

Refill-cosmetica voor meer duurzaamheid

Steeds meer cosmeticamerken richten zich op het thema "navullen in plaats van weggooien". Het overschot aan verpakkingsmaterialen heeft een serieuze impact op ons milieu en dit is niet zonder gevolgen! Volgens de Zero Waste-organisatie produceert de cosmeticabranche jaarlijks 120 miljard verpakkingseenheden. Het feit dat het voornamelijk plastic is, geeft aanleiding tot de drang naar afzien of verminderen van consumptie. Volgens schattingen zal de cosmeticabranche in 2050 immers zo'n 12 miljard ton plastic afval produceren.

De beauty industrie kan er niet meer omheen. Extra verpakkingsmaterialen zoals beschermfolies, flesjes of plastic potjes zorgen alleen maar voor onnodig meer afval. Een beter alternatief is een verpakking die meerdere keren kan worden gebruikt en na eenmalig gebruik niet in de vuilnisbak belandt. Daarom zijn praktische refills de toekomst! Met refills kan de inhoud van de hoofdverpakking keer op keer nagevuld worden. Inmiddels richten niet alleen natuurcosmeticamerken zich op het thema refills, maar ook de grote merken zoals Nivea, Dove, Fa, Garnier etc.

Niet alleen de binnenkant telt

Naast de niche >>Clean Beauty<<, waar het vooral gaat om het gebruik van huidvriendelijke, diervrije en niet-controversiële ingrediënten, ligt de focus nu niet alleen op de "binnenkant" maar ook op de "buitenkant" . Steeds meer merken verduurzamen de selectie van hun grondstoffen en proberen zo min mogelijk nieuw plastic te produceren voor hun verpakkingen. Een grote pionier op het gebied van drogisterijcosmetica is het populaire merk Catrice. De productlijn "Clean ID" bevat bijvoorbeeld volledig onschadelijke ingrediënten en vermijdt bewust siliconen, microplastic, PEG's, parabenen en bepaalde kleurstoffen. Ook op het gebied van verpakkingen wordt erop gelet dat er alleen zoveel plastic wordt gebruikt als nodig is.

Op het gebied van natuurlijke cosmetica biedt oh feliz innovatieve merken die hun producten op een CO2-neutrale manier en liefdevol handgemaakt produceren in het zuidoosten van Stiermarken (Oostenrijk). Deze bedrijven zijn onder andere HANDS ON VEGGIES en Pure Skin Food.

Klassieke plastic verpakkingen zijn voor HANDS ON VEGGIES net zo uit den boze als conserveermiddelen. Daarom ontwikkelde het merk tubes van biobased plastic, dat wordt gewonnen uit suikerriet. Pure Skin Food maakt gebruik van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal en recyclebare glazen flessen.

Bij oh feliz is duurzaamheid een integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur. Het vulmateriaal van onze zendingen is in principe 100% biologisch afbreekbaar - geschikt voor compostering. Onze dozen zijn gemaakt van puur karton en kunnen eenvoudig bij het oud papier worden weggegooid.