Bescherming tegen de zon - dit moet u weten!

Bescherming tegen de zon - dit moet u weten!

Zonbescherming voor gezicht en lichaam - is er echt een verschil?

Ja, dit kopt, er is eigenlijk een verschil tussen zonbeschermingsproducten voor het lichaam en het gezicht. Kortom: zorg ervoor dat je je gezicht behandelt met een eigen zonbescherming! De textuur van de buitenste huidlaag op het gezicht is veel dunner dan die op de rest van het lichaam. De talg- en zweetklieren bevinden zich dichter bij het oppervlak en creëren vergrote poriën. Het huidtype op het gezicht is meestal heel anders dan het huidtype op de rest van het lichaam. Vooral mensen met een vette of zeer gevoelige gezichtshuid moeten daarom zeker letten op de keuze van de juiste zonnebrandcrème voor hun teint. Ingrediënten en consistentie zijn wezenlijk anders dan normale full-body lotions en bevatten minder zogenaamde kruipstoffen. Dit zijn stoffen die zich sneller op de huid verspreiden, bv nabij de slijmvliezen (ogen, mond). Er zijn inmiddels tal van dagcrèmes en foundations met een hoge zonbeschermingsfactor die niet alleen de huid van je gezicht verzorgen, maar ook beschermen tegen UV-straling.

Welke zonbescherming is de juiste voor huidproblemen zoals rosacea, acne of pigmentvlekken?

In de tienerjaren hoorden we het steeds weer: "Ga de zon in, de puistjes drogen uit en verdwijnen sneller!" - FALSE!

Dit is eigenlijk zo'n beetje het ergste wat je kunt doen met je toch al gestresste huid. Reden: Naast de schadelijke UV-stralen, die ernstige huidbeschadiging en huidveroudering kunnen veroorzaken, wordt ook de zweetproductie gestimuleerd. Bacteriën vormen zich automatisch op het huidoppervlak en de eerste roodheid, die in het begin nauwelijks merkbaar is. De puistjes worden niet verlicht, integendeel, de huid is nog meer geïrriteerd!

  • Dus wat kan je doen:

Gebruik speciale gezichtsgels of -vloeistoffen die precies zijn afgestemd op de behoeften van uw huid. Let op niet-comedogene formules en gebruik geen waterdichte producten!

  • Rosacea

Bescherming tegen de zon is absoluut essentieel voor mensen die lijden aan rosacea! Gebruik alleen UV-beschermingsproducten voor de gevoelige huid. In de tussentijd zijn er ook producten speciaal afgestemd op rosacea, als je huid bijzonder sterk reageert op de zonnestralen.

  • En met pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn een ander onderwerp op zich. Huidtypes die hier gevoelig voor zijn, mogen zeker niet zonder zonbescherming. Gebruik een product met minimaal SPF 30, nog beter SPF 50. Er zijn ook speciale zonbeschermingsproducten voor het gezicht die door de zon veroorzaakte hyperpigmentatie helpen voorkomen. Deze verzachten donkere vlekken en voorkomen dat ze opnieuw verschijnen.