Do's en don'ts voor mensen met acne

Do's en don'ts voor mensen met acne

Daar houdt je huid helemaal niet van! Hier zijn een paar tips die kunnen helpen bij de behandeling van acne:

Onze talgklieren worden vooral gestimuleerd door de mannelijke hormonen in het lichaam, vooral als we tieners zijn. Dit leidt er vaak toe dat onze huid meer talg produceert dan normaal. Het resultaat? Puistjes, mee-eters, ontstoken en meestal pijnlijke oneffenheden. De fysieke verandering is voor veel tieners een behoorlijk probleem en zorgt ook voor psychologische stress.

Hier zijn een paar tips die kunnen helpen bij de behandeling van acne:

Geen latte macchiato, Big Mac en Nutella meer!

  • Melk bevat bijvoorbeeld androgenen en andere niet-steroïde groeifactoren. Al deze stoffen kunnen de vetsynthese in talg bevorderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat proefpersonen die al last hadden van matige tot ernstige acne, na een lange "melkpauze" een significante verbetering van hun huid konden bereiken.
  • Suiker verhoogt het insulinegehalte in de bloedbaan. Suiker is op zich niet slecht en is belangrijk voor de energie-inname. Maar ook hier geldt weer de regel: De hoeveelheid is belangrijk! Te veel suiker leidt op den duur tot een verhoogde talgvorming en vormt zo een perfecte voedingsbodem voor een onzuivere huid.

Simpel gezegd, zeg STOP tegen: chips, limonades, alcohol, chocolade, melk en zuivelproducten, evenals de geliefde burger bij jouw favoriete fastfoodketen!

Daar houdt je acnehuid helemaal niet van:

  • Ontvettende producten: Vermijd indien mogelijk producten met een “ontvettende” werking. Want dat werkt averechts! Je huid heeft een bepaalde vetlaag nodig om beschermd te zijn tegen invloeden van buitenaf zoals kou, hitte, ziektekiemen en chemische stoffen. Bovendien zijn deze producten meestal erg agressief en irriteren ze de huid.
  • Te agressieve verzorgingsproducten: Meestal op de markt gebracht met "anti-puistjes", sommige van deze verzorgingsproducten zijn vaak veel te agressief en drogen de huid ook ernstig uit. Zorg ervoor dat je verzorgingsproducten geurvrij, op waterbasis en zacht voor de huid zijn. Je huid is al erg geïrriteerd en heeft veel vocht nodig. Als de huid na het aanbrengen brandt, wordt verder gebruik sterk afgeraden!
  • "Rijke" crèmes of lotions: Deze zijn meer geschikt voor de rijpere huidtypes of de zeer droge huid! Voor een huid die gevoelig is voor acne, raden we lichte gelcrèmes aan.
  • "Oververzorgde" huid: Reiniging is belangrijk om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen. Hard wrijven en een teveel aan huidverzorgingsproducten kunnen echter de gezonde huidbarrière irriteren. Het resultaat is meer puistjes en irritatie. Hierbij geldt de regel: na het reinigen mag er geen spanning meer zijn! Als de huid gespant aanvoelt, is de reiniging te agressief! Droog je gezicht altijd af met een schone handdoek en was deze regelmatig op minimaal 60 °C!
  • Puistjes uitknijpen: Gebruik speciale anti-puistjes sticks of pasta's die eigenlijk alleen ter plekke worden gebruikt. Deze remmen de ontsteking en laten het puistje snel verdwijnen. Als je het puistje eruit duwt, vernietig je kleine bloedvaten. Lelijke acnelittekens zijn het gevolg!

In principe kunnen we echter vooral zeggen dat als je een specialist raadpleegt, je altijd aan de veilige kant zit! Laat je huid gewoon eens nakijken, zodat je je verzorging daarop kunt afstemmen!

Ken je de jeju young skin-productlijn van ziaja al?

De speciale serie ontwikkeld voor de onzuivere huid bij jongvolwassenen biedt snelle hulp en ondersteuning bij de bestrijding van puistjes en mee-eters! Ingrediënten als cameliaolie, cistusextract en bintchotan houtskool hebben een reinigende, antibacteriële, hydraterende en verzachtende werking en reguleren de talgproductie.